Julkinen liikenne

Suomen metropolialueen joukkoliikenne

Helsingin seudulla tapahtuva julkinen liikenne

HSL on yleinen nimitys Helsingin seudun liikenteelle. HSL:n tehtäviin kuuluu muun muassa vastata pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmän laatimisesta sekä myös hallinnoida alueen joukkoliikennettä. Myös matkaliput ja niiden hinnat sekä erilaiset tiedotukset joukkoliikenteeseen liittyen ovat HSL:n vastuulla. HSL:n tavoitteena on tarjota vaihtoehto henkilöautolla kulkemiselle. Joukkoliikenteen käyttö on ympäristöystävällisempää, ja myös ruuhkat vähenevät, mitä enemmän ihmiset käyttävät julkisia kulkuvälineitä. Matkustaminen on helppoa jopa ulkopaikkakuntalaiselle, sillä kaikki tarvittavat tiedot ja aikataulut Helsingin seudun liikenteestä on kätevästi koottu verkon Reittioppaaseen. Sitä käyttämällä voi helposti tarkastella aikatauluja, ja sen linjakartasta löytyvät muun muassa reitit ja pysäkit. Myös pyöräilijät ja kävelijät löytävät kätevästi parhaat kulkureitit itselleen. Nykyisin kätevin tapa käyttää matkalippua on ostaa HSL:n Mobiililippu. Sovellus on täysin maksuton, ja sen pystyy lataamaan omaan matkapuhelimeen. Kyseisellä lipulla pääsee matkustamaan ja vaihtamaan kulkuvälinettä rajattomasti lipun voimassaoloajan puitteissa. Muita yleisimpiä lippuvaihtoehtoja ovat perinteinen kertalippu, helposti vaikka R-kioskilla ladattava matkakortti ja vuorokausilippu.

HSL

HSL, jonka toiminta perustuu uuteen joukkoliikennelakiin, aloitti toimintansa vuonna 2010. Alussa HSL:n vaikutuspiiriin kuului kuusi kuntaa. Sen alkuperäisiin kuntiin kuuluivat Helsingin lisäksi Espoo, Vantaa, Kirkkonummi, Kerava ja Kauniainen. Myöhemmin jäseniksi liittyivät myös Sipoo, Siuntio ja Tuusula. HSL:n tehtäviin kuuluu liikenteen suunnittelu toiminta-alueellaan, ja se kilpailuttaa kaikki liikennepalveluita tuottavat yhtiöt. Lisäksi HSL on vastuussa joukkoliikenteeseen liittyvistä tiedotuksista, matkalipuista ja niiden tarkistamisesta. Lähes kaikki Helsingin seudun liikennevälineet, busseja ja lauttoja lukuun ottamatta, käyttävät niin sanottua avorahastusta, joka tarkoittaa sitä, ettei liikennevälineiden pysäkeillä ole puomeja. HSL omistaa vain neljä sähköbussia, loput liikennevälineet ovat kolmansien osapuolien liikennöimää kalustoa. HSL:n yhteistyökumppaneina toimivat muun muassa HKL, VR, Nobina Finland Oy, Pohjolan Liikenne Oy, Transdev Finland OY sekä Helsingin Bussiliikenne. Suvi Rihtniemi on toiminut HSL:n toimitusjohtajana vuodesta 2009 alkaen ja muodostaa yhdessä viiden osastonhoitajan kanssa organisaation johtoryhmän. HSL:n organisaatiossa yhtymäkokouksella on suurin päätösvalta ja HSL:n jäsenkunnat saavat itse valita omat edustajansa yhtymäkokoukseen. Vuonna 2017 HSL työllisti kaikkiaan 390 työntekijää.

Bussiliikenne

Helsingin seudun asukkaat käyttävät paljon bussiliikennettä, sillä bussit liikennöivät usein sellaisiin kaupunginosiin, joihin ei ole mahdollista päästä metrolla tai junalla. Monet sisäiset bussilinjat myös toimivat niin sanottuina syöttölinjoina metroon tai lähijunaan. Bussit kulkevat pääkaupunkiseudulla tavallisesti kello 5.30–23.45 välisenä aikana. Vilkkaimmat linjat ajavat arkisin jopa puoli kahteen asti yöllä. Yölinjat sen sijaan liikennöivät pääsääntöisesti kello 23.45–1.30 välillä. Näiden linjojen pysäkeiltä löytyy tavallisesti myös syöttölinja metrolle tai lähijunaan. Espoo ja Vantaa käyttävät myös omia sisäisiä linjojaan joukkoliikenteessä. Näillä linjoilla on tavallisesti päätepysäkki juna-asemalla, ja näin ollen ne toimivat liityntälinjoina. Espoon sisäisiin linjoihin lukeutuu myös oma itsenäinen kuntansa Kauniainen. Keravalla puolestaan on kaksi omaa sisäistä linjaa, ja nämä kulkevat rautatieaseman kautta. Sisäisen liikenteen liput on hinnoiteltu erikseen. Mikäli haluaa liikkua alueelta toiselle, tulee matkustajan hankkia seutulippu. Helsingin seudulla liikennöi kolme eri bussipalvelua, joista yleisin on sininen linja. Tarjolla on myös palvelulinjoja vähemmän liikennöidyille alueille, joissa matkustajan on mahdollista nousta tai jäädä pois bussista vaikkei pysäkkiä olisikaan.

Raitioliikenne

Helsinki on Suomen kaupungeista ainoa, jossa on käytössä raitioliikenne. Raitiovaunut liikennöivät pääosin kantakaupungissa. Poikkeuksena toimii ainoastaan Munkkiniemen linja, joka jatkuu myös muutamia kilometrejä kantakaupungin rajojen ulkopuolelle. Tämän hetkiset käytössä olevat raitiolinjat ovat 1, 2, 3, 4, 5, 6/T, 7, 8, 9 ja 10. Raitioliikennettä käyttää vuosittain yli 50 miljoonaa ihmistä, ja se muodostaakin yhdessä metron kanssa liikenteen selkärangan kantakaupungin alueella. Tulevaisuuden suhteen on kaavailtu, että raitioliikennettä jatkettaisiin ainakin Laajasaloon ja Ilmalaan asti. Vuonna 2020 HSL aikoo myös panostaa pikaraitioteihin Kruunuvuorenkadun ja Raide-Jokerin rakennuttamisen yhteydessä. Raitiovaunut liikennöivät maanantaista lauantaihin kello 5.30–23.30 välisenä aikana ja sunnuntaisin kello 7.00–23.30 välillä. HKL eli Helsingin kaupungin liikennelaitos toimii raitiovaunuliikenteestä ja vaunukalustosta vastaavana toimijana. HSL puolestaan tilaa ja suunnittelee pääkaupunkiseudun liikennejärjestelmät. Raitiovaunuja käyttää päivittäin arvioilta 200 000 ihmistä, ja tämän määrän povataan kasvavan entisestään tulevina vuosina. Matkustajat saavat halutessaan lisätietoa raitiovaunuliikenteeseen liittyen suoraan HSL:n verkkosivuilta.

Metro- ja lähijunaliikenne

Helsingin Rautatientorin ja Itäkeskuksen välinen metrojärjestelmä avattiin vuonna 1982. Metrolinjoja on tämän jälkeen jatkettu Ruoholahteen, Mellunmäkeen, Vuosaareen ja viimeisimpänä Espooseen asti. Metroasemia on tällä hetkellä yhteensä 25. On myös suunniteltu, että metrolinjaa jatkettaisiin Sipooseen saakka. Erityisesti Itä-Helsingin linja on hyvin liikennöity. Metro kulkee maanantaista lauantaihin kello 5.30 alkaen aina 23.30 asti. Sunnuntaisin metro kulkee kello 6.30–23.30 välisenä aikana. Metroa operoi HKL-Metroliikenne, joka on HKL:n tytärliikelaitos.

Lähijunaliikenteen käyttö on myös vilkasta pääkaupunkiseudulla, ja lähijunat ovat tärkeä osa Helsingin joukkoliikenteen runkoa. Vuoden 2014 tilastojen mukaan vuosittain yli 51,9 miljoonaa ihmistä käytti junaa matkustamisvälineenään. Kaikki junat lähtevät Helsingin rautatieasemalta pysähtyen Pasilan aseman kautta. Junalinjat on merkitty kirjaimin, ja ne jatkavat neljään eri suuntaan Pasilasta. Nykyään junaa käyttämällä pääsee kätevästi vaikka Helsinki-Vantaan lentoasemalle. Myös kaukojunat kulkevat Helsingin päärautatieasemalta muualle Suomeen ja Venäjän Pietariin. Lähijunat lähtevät myös aina Helsingin päärautatieasemalta, ja ne kulkevat maanantaista lauantaihin kello 5.00–1.30 välillä. Viikonloppuisin junat kulkevat noin kello 6.00–4.00 välillä

Leave a Comment