Vilkkain metropoli

Maailman vilkkaimmat metropolit

Maailman metropolit hurmaavat vierailijan vilkkaudellaan ja rikkaalla palvelu- ja kulttuuritarjonnallaan, mutta voivat samalla olla uuvuttavia kokemuksia tiheän asutuksen, väenpaljouden ja ruuhkaisen liikenteen vuoksi. Metropolilla tarkoitetaan suuria kaupunkeja tai asukaskeskittymiä, jotka ovat tietyn alueen merkittäviä taloudellisia, poliittisia ja kulttuurisia keskittymiä ja usein kansainvälisen kaupan ja liikenteen keskipisteitä. Tässä artikkelissa kerromme lisää maailman merkittävimmistä metropoleista.

Mitä tarkoittaa globaali metropoli?

Tässä artikkelissa keskitymme kuvailemaan globaaleja metropoleja. Nämä kaupungit ovat erityisiä siitä, että suuren kokonsa ja alueellisen merkityksensä lisäksi ne vaikuttavat suoraan maailmantalouteen ja kansainväliseen politiikkaan. Onkin sanottu, että jotkin kaupungit ovat kasvaneet suuremmiksi talousmahdeiksi kuin monet itsenäiset valtiot. Erityisesti Iso-Britannian pääkaupunki Lontoo sekä Yhdysvaltojen kulttuurimahti New York ovat tunnettuja metropoleja, joten aloittakaamme niistä.

Lontoo, Iso-Britannian pääkaupunki, on yksi tunnetuimmista globaaleista kaupungeista. Lontoo on merkittävä talouskeskittymä, jonka urbaanilla alueella asuu lähes 10 miljoonaa ihmistä. Lontoo on myös monikulttuurinen, ja sen alueella puhutaan jopa 300 eri kieltä. Kaupunki on tunnettu valtavasta kulttuuritarjonnastaan ja huippuyliopistoistaan, ja se on myös tärkeä lentoliikenteen yhteyspiste, jonka kautta lennetään yli 100 000 lentoa kuukaudessa.

New York on väkiluvultaan Yhdysvaltojen suurin kaupunki ja lisäksi tiheimmin asutettu. Myös New York on tunnettu kansainvälisenä kaupunkina, joka peittoaa Lontoon puhuttujen kielien määrässä – New Yorkissa voi kuulla puhuttavan jopa 800 eri kieltä! Manhattanin ikoninen kaupunkisiluetti on varmasti kaikille tuttu amerikkalaisista elokuvista ja tv-sarjoista, ja kaupungissa vieraili vuonna 2017 yli 62 miljoonaa turistia.

Muita artikkelissa käsittelemiämme metropoleja ovat:

  • Tokio
  • Pariisi
  • Singapore
  • Soul
  • Amsterdam
  • Berliini
  • Hongkong
  • Sydney

Muita mahtimetropoleja

Olemme valinneet tähän artikkeliin Lontoon ja New Yorkin lisäksi esiteltäviksi Tokion, Pariisin, Singaporen, Soulin, Amsterdamin, Berliinin, Hongkongin ja Sydneyn. Muitakin metropoleja tälle listalle toki riittäisi, ja esimerkiksi Peking ja Shanghai Kiinassa sekä Arabiemiraattien Dubai ovat nekin tärkeitä globaaleja kaupunkeja. Useat eri tutkimukset ja indeksit mittaavat eri kaupunkien vaikutusvaltaa ja niiden kriteerit vaihtelevat jonkin verran.

Tokio

Japanin pääkaupunki Tokio on asukasmäärältään maailman suurin kaupunki; itse kaupungissa asuu lähemmäs 14 miljoonaa ihmistä, kun taas sen suuremmalla metropolialueella asuu 38 miljoonaa ihmistä. Tokio on myös useana vuonna sijoittunut vertailuissa maailman suurimmaksi talousmahdiksi muun muassa “Global Economic Power Index” -nimisessä indeksissä. Tokiossa on myös maailman laajin urbaani rautatieverkosto, ja juna onkin yleisin joukkoliikennemuoto Tokiossa.

Pariisi ja Singapore

Pariisi, joka on Ranskan pääkaupunki ja myös maan suurin kaupunki yli kahden miljoonan ihmisen väkiluvullaan, on yksi Euroopan merkittävimmistä keskittymistä, niin kaupan, talouden, muodin, tieteen kuin taiteenkin osalta. Pariisilla on sekä historiallisesti että edelleen nykypäivänä merkittävä kulttuurivaikutus, ja esimerkiksi Louvren taidemuseossa vierailee vuosittain yli 10 miljoonaa ihmistä. Pariisi sijoittui vertailuissa vuonna 2018 maailman toiseksi kalleimmaksi kaupungiksi Singaporen jälkeen.

Sen lisäksi, että Singapore oli vuonna 2018 maailman kallein kaupunki, tämä Kaakkois-Aasian kaupunkivaltio on merkittävä globaalikeskittymä esimerkiksi huipputeknologian, koulutuksen, innovaation, terveydenhuollon, logistiikan, tuotannon, kaupan ja liikenteen saralla. Singaporessa asuu yli 5,5 miljoonaa ihmistä, ja se on rankattu esimerkiksi maailman turvallisimmaksi maaksi, maailman älykkäimmäksi kaupungiksi sekä kaupungiksi, jolla on paras investointipotentiaali.

Soul ja Amsterdam

Etelä-Korean pääkaupunki Soul on maailman neljänneksi suurin metropoli. Kaupungissa asuu yli kymmenen miljoonaa ihmistä ja koko metropolialueella noin 25 miljoonaa ihmistä. Etelä-Korea on yksi “Aasian taloustiikereistä”, ja Soulin merkitys globaalina kaupunkina kasvoi erityisesti Korean sodan jälkeisen nopean talouskasvun myötä, jonka aikana elintaso Etelä-Koreassa nousi Länsi-Euroopan tasolle. Souliin matkustaa yli 10 miljoonaa vierailijaa vuosittain.

Hollannin pääkaupunki Amsterdam on yksi Euroopan merkittävimmistä finanssikeskittymistä; monet maailman suurimmista yrityksistä ovat perustaneet Euroopan pääkonttorinsa Amsterdamiin. Amsterdamin keskustan viehättävien pikkukatujen ja kanaalien perusteella ei välttämättä uskoisi, että kaupungin metropolialueella asuu lähemmäs 2,5 miljoonaa ihmistä. Kaupunki onkin yksi maailman monikulttuurisimmista keskuksista, ja siellä asuvat ihmiset edustavat jopa 177 eri kansallisuutta.

Hongkong ja Berliini

Kiinan erityishallintoalue Hongkong on merkittävä liberaalin talouden keskus, jonka alueella on maailman neljänneksi tihein asutus. Hongkong on kuuluisa päätähuimaavan korkeiden pilvenpiirtäjien muodostamasta kaupunkisiluetistaan. Hongkongissa asuu yli 7 miljoonaa ihmistä, ja sen ruokatuotanto perustuu 90 prosenttisesti tuontitavaraan, sillä viljelyyn kelpaavaa maa-aluetta on hyvin rajallisesti. Hongkongin kansainvälinen rahtikenttä on maailman vilkkain ja sen rahtisatama taas viidenneksi vilkkain.

Saksalla on koko Euroopan suurin talous, ja Berliini, sen pääkaupunki, on Euroopan toiseksi suurin kaupunki asukasluvun perusteella heti Lontoon jälkeen. Berliinissä asuu noin 3,7 miljoonaa ihmistä, ja sen metropolialueella noin 6 miljoonaa ihmistä. Kaupunki on tunnettu erityisesti huipputason teollisuudesta esimerkiksi liikenne-, IT-, koneteollisuus- ja bioteknologia-aloilla. Berliini on myös merkittävä turistikohde.

Sydney

Sydney on ehkä Australian tunnetuin kaupunki, vaikkei sen hallinnollinen pääkaupunki olekaan. Tämä noin 4,5 miljoonan asukkaan metropoli Australian kaakkoisrannikolla on maan suurin taloudellinen keskus ja yksi maailman kalleimmista kaupungeista. Oopperatalostaan tunnettu Sydney on suosittu turistikohde, ja kaupunkiin on myös keskittynyt useita kansainvälisiä pankkeja ja yrityksiä. Kaupunki onkin merkittävä talousvalta Aasian Tyynenmeren talousalueella.

Lopuksi

Maailman metropolit ovat tunnettuja globaalista vaikutuksestaan maailmantalouteen, politiikkaan ja kulttuuriin. Vaikka Suomen metropolialue ei tulekaan ehkä vielä aikoihin olemaan mukana tällä globaalilla listalla, voisi Suomen pääkaupunkiseutu profiloitua merkittävänä metropolina erityisesti esimerkiksi puhtaan joukkoliikenteen, huipputasoisen koulutuksen ja teknologiaosaamisen sekä kestävän talouskasvun saralla.

Leave a Comment