Metropolis

Mikä on metropoli?

Tervetuloa metropoliareenaan! Metropoliareena-sivusto ja sen informatiiviset artikkelit tarjoavat runsaasti metropoleihin liittyvää tietoa ja yhteiskunnallista, avointa keskustelua, joka vahvistaa kansallista metropolipolitiikkaa. Tällä sivustolla löydät monipuolisesti tietoa metropoleihin liittyen. Metropoliareena-sivustolla voit lukea Suomen metropolialueen asioista ja siihen kuuluvista paikkakunnista. Voit lukea myös esimerkiksi maailman suurista metropoleista tai metropolien tulevaisuudesta ja palveluista. Mikä tahansa metropoliin liittyvä kysymys mieltäsi painaa, löydät varmasti tältä sivustolta siihen vastauksen. Tai vaikka et tietäisi metropoleista vielä mitään, mutta olet kiinnostunut niistä, olet tullut oikealle sivustolle. Voit lukea perustietoja metropoleista jo vaikkapa tästä artikkelista. Tiesitkö esimerkiksi, että Suomessa on ainoastaan yksi yli miljoonan asukkaan metropoli? Myös tästä Suomen ainoasta metropolista ja siihen kuuluvista paikkakunnista löydät paljon tietoa tältä sivustolta.

Yksinkertaisesti sanottuna, metropoli on alueellisesti merkittävä kaupunki tai kaupunkialue, jolla on yli miljoona asukasta. Metropolille ei ole kuitenkaan täysin tarkkaa määritelmää. Alle miljoonan asukkaan kaupunkialuetta kutsutaan vain harvoin metropoliksi. Muita nimiä metropolille ovat esimerkiksi maailmankaupunki, suurkaupunki tai metropolialue. Suurilla metropolialueilla yhdistyvät tietenkin kaikenlaiset palvelut, kulttuurit, kielet ja tavat suuren asukasmäärän vuoksi. Monet pitävätkin metropoleista juuri niiden avoimen, kulttuuririkkaan ja urbaanin ilmapiirin vuoksi. Koska metropolit ovat täynnä palveluita ja ihmisiä, metropoleissa on tietenkin paljon työpaikkoja ja koulutusmahdollisuuksia sekä kattava ja monipuolinen julkinen liikenne. Usein paikasta toiseen liikkuminen on helppoa myös ilman omaa autoa. Jos haluat tietää lisää metropoleista yleensä, Suomen ainoasta metropolista tai maailman suurimmista metropoleista, jatka tämän artikkelin lukemista ja sivustoomme tutustumista!

Mikä on metropoli?

Moni on varmasti kuullut metropoli-sanan, mutta kaikki eivät tiedä, mitä se tarkoittaa. Metropoli on toisin sanoen suurkaupunki, ja tarkoittaa alueellisesti merkittävää kaupunkia tai kaupunkialuetta. Metropolialueelle ei ole kuitenkaan yksiselitteistä aluerajausta tai määritelmää, vaan se vaihtelee maan mukaan. Metropoli-sana on peräisin kreikan kielen sanasta metropolis, joka tarkoittaa emokaupunkia. Emokaupunki on hyvä kuvaus metropolille. Alle miljoonan asukkaan kaupunkeja kutsutaan vain harvoin metropoliksi. Myöskään sellaisia kaupunkeja, jotka ovat osa laajempaa kaupunkirakennetta, ei kutsuta metropoleiksi. Näitä kaupunkeja kutsutaan metropolin osaksi. Metropolialue eli toisin sanoen suurkaupunkialue on se alue, jonne metropolin välitön sosiaalinen ja taloudellinen vaikutus yltää. Tämä alue käsittää itse suurkaupungin ja sen esikaupungit sekä lähialueet. Suomen ainoa yli miljoonan asukkaan metropolialue on Helsingin seutu.

Metropoleihin liittyviä ilmaisuja

Metropoleihin liittyy myös erilaisia ilmaisuja, kuten megalopoli. Megalopoli tarkoittaa suurten metropolien tai miljoonakaupunkien sulautumista yhteen. Megalopolista käytetään myös nimeä konurbaatio. Jos muuttoliike jatkuu suurkaupunkien lähelle sijaitseviin pieniin kaupunkeihin, metropolit laajenevat ja kasvavat lopulta yhteen yhdeksi megalopoliksi. Yksinkertaisesti megalopoli on yhteenkasvaneiden suurten kaupunkien muodostama kaupunkiketju, jonka kaupungit ovat hallinnollisesti itsenäisiä. BosWash on esimerkiksi megalopoli, ja sitä kutsutaan myös nimillä Bosnywash, Boshington tai yksinkertaisesti Itärannikon megalopoli. BosWash-megalopoli kulkee Bostonista rannikkoa pitkin aina Washingtoniin saakka, joista se on saanut nimensäkin. BosWash-megalopolin muita suuria kaupunkeja ovat muun muassa New York, Providence, Philadelphia ja Baltimore. Metropoleihin kohdistuvaa aluepolitiikkaa taas kutsutaan nimellä metropolipolitiikka. Myös metropolista itsestään voidaan käyttää montaa nimeä, kuten suurkaupunkialue, metropoli tai metropolialue.

Suomen ainoa metropolialue on Helsingin seutu

Suomen ainoa yli miljoonan asukkaan metropolialue on Helsingin seutu. Yleiskielisellä ilmaisulla “Helsingin seutu” ei kuitenkaan ole tarkkaa määritystä, vaan se tarkoittaa karkeasti Helsinkiä ja Helsingin lähiseutuja. Helsingin metropolialueella asuu noin 1,5 miljoonaa ihmistä. Helsingin seudun metropolialue on Suomen kulttuurin, talouden ja tieteen keskus. Vaikka Helsingin seutu on metropoli, sen asutus on väljää jopa Pohjoismaiden mittakaavassa. Helsingin metropolin asutus on kuitenkin tiivistä Suomen oloihin nähden. Metropoli sijaitsee Uudenmaan läänissä Suomenlahden rannalla. Helsingin seudun pinta-ala maalla on 3698 neliökilometriä, ja metropolin asukastiheys on 370 asukasta per neliökilometri. Helsingin seudun metropoliin kuuluvia paikkakuntia ovat Helsingin lisäksi pääkaupunkiseudun kunnat Espoo, Vantaa ja Kauniainen sekä kehyskunnat Järvenpää, Hyvinkää, Pornainen, Mäntsälä, Vihti, Tuusula, Sipoo, Nurmijärvi, Kirkkonummi ja Kerava.

Maailman metropolit

Maailmalta löytyy vielä monta kertaa suurempia metropoleja kuin Suomesta. Euroopan suurimpia metropolialueita ovat Pariisi, Lontoo, Moskova ja Ruhrin alue Saksassa. Maailman suurin metropoli sijaitsee kuitenkin Tokiossa, Japanissa. Suur-Tokio on maailman suurin metropolialue. Yhdistyneiden kansakuntien vuoden 2016 määritelmän mukaan Suur-Tokiossa on noin 38 miljoonaa asukasta. Se on valtava määrä verrattuna Suomen ainoan metropolin asukasmäärään, joka on vain noin 1,5 miljoonaa. Muita maailman suurimpia metropoleja väkiluvun mukaan laskettuna ovat Soul Etelä-Koreassa, Shanghai Kiinassa, New York Yhdysvalloissa ja Delhi Intiassa. Etelä-Korean Soulin ja Kiinan Shanghain metropolialueilla on noin 25 miljoonaa asukasta kummassakin, ja New Yorkin metropolialueella noin 23,5 miljoonaa asukasta. Delhin metropolialueella asukkaita on noin 16 miljoonaa. Delhi sijaitsee Pohjois-Intiassa, ja se kuuluu maailman vanhimpiin, jatkuvasti asutettuihin kaupunkeihin.

Lopuksi

Metropoleissa kaikki tarvittavat palvelut ovat järjestäytyneet lähelle toisiaan. Lisäksi metropoleissa vallitsee urbaani ja kansainvälinen ilmapiiri, jossa erilaiset kulttuurit yhdistyvät upeasti. Nyt kun olet lukenut hieman perustietoa metropoleista ja metropoliareena.fi -sivustosta, toivottavasti kiinnostuit metropoleista lisää ja jatkat sivuston muiden artikkeleiden lukemista.

 

 

Leave a Comment