Suomen metropolialue

Suomessa on ainoastaan yksi metropolialue tai toisin sanoen suurkaupunkialue. Helsingin seutu on Suomen ainoa yli miljoonan asukkaan metropolialue ja kasvukeskus. Nimensä mukaisesti Helsingin seudun metropolialueella sijaitsee myös pääkaupunkimme Helsinki. Metropolialueeseen kuuluu Helsingin lisäksi useita naapuripaikkakuntia. Ilmaisulle “Helsingin seutu” ei ole kuitenkaan aivan tarkkaa merkitystä, vaan se tarkoittaa yksinkertaisesti ja karkeasti Helsinkiä sekä sen lähiseutuja.

Helsingin seutu on myös Suomen suurin kaupungistunut alue. Vaikka Helsingin seutu on metropolialue, sen asutus on keskimääräisesti väljää jopa Pohjoismaiden mittakaavassa. Suomen oloihin nähden asutus on kuitenkin tiivistä. Helsingin seutuun kuuluu pääkaupunkiseudun neljän paikkakunnan lisäksi useampia muita lähiseudun paikkakuntia. Helsingin seudun metropolin keskus on pääkaupungissamme Helsingissä, aivan Etelä-Suomessa, Suomenlahden pohjoisrannalla.

Tietoa Suomen metropolialueesta

Helsingin seudun metropolialueella asuu vähän alle 1,5 miljoonaa ihmistä. Vaikka se on suuri asukasmäärä Suomen oloissa, metropolimme on vielä höyhensarjalainen verrattuna maailmaan suurimpiin metropoleihin. Helsingin seutu on myös Suomen tieteen, kulttuurin ja talouden keskus. Koska kyseessä on metropoli ja Suomen pääkaupunki, useat palvelut ovat keskittyneet Helsingin seudulle. Esimerkiksi useimmat suuryritysten pääkonttorit sijaitsevat Helsingin seudulla.

Metropolialue koostuu neljästätoista Helsingin lähistöllä sijaitsevasta kunnasta Helsingin lisäksi. Vaikka Helsingin seutu on tiiviisti asuttu metropolialue, siellä sijaitsee myös runsaasti luonnonalueita. Metropolialueella on runsaan väestömäärän vuoksi tietenkin runsaasti palveluja, työpaikkoja ja kattava julkinen liikenne. Helsingin seudulla käytetäänkin muuhun Suomeen verrattuna keskimääräistä vähemmän omia autoja liikkumiseen. Helsingin seudun väestötiheys on 370 asukasta per neliökilometri.

Työpaikat Helsingin seudun metropolialueella

Runsaiden palveluiden ja asukasmäärän vuoksi Helsingin seudulla on tietenkin tarjolla runsaasti työpaikkoja. Helsingin seudun työssäkäynti on merkittävää pääradan varren kunnissa. Näitä kuntia ovat Hyvinkää, Riihimäki, Kerava ja Järvenpää. Tähän on syynä pääkaupunkiseudun lähiliikenteen junien nopeus ja alueen tiheät aikataulut. Helsingin seudun kattavasta julkisesta liikenteestä on monelle työntekijälle apua, sillä työmatka hoituu nopeasti.

Suomen metropolialueeseen kuuluvat paikkakunnat

Helsingin seudun metropolialueeseen kuuluu 14 kuntaa, joista neljä on pääkaupunkiseudun kuntia. Metropoliin kuuluvat pääkaupunkiseudun kunnat ovat Helsingin lisäksi Vantaa, Espoo ja Kauniainen. Muita metropolialueeseen kuuluvia kuntia ovat Pornainen, Mäntsälä, Vihti, Tuusula, Sipoo, Nurmijärvi, Kerava, Kirkkonummi, Järvenpää ja Hyvinkää. Helsingin seudun metropoliin siis kuuluu runsaasti paikkakuntia. Eniten asukkaita asuu Helsingin, Espoon ja Vantaan kunnissa.

Helsingin seudun pienimmät paikkakunnat ovat Pornainen ja Kauniainen, joissa asuu alle 10 000 asukasta kummassakin. Helsingin seudun metropolialueella asuu yhteensä vähän alle 1,5 miljoonaa asukasta ja alueen pinta-ala on yhteensä 2 982 neliökilometriä. Useat pääkaupunkiseudun ulkopuolella asuvat metropolialueen asukkaat käyvät pääkaupunkialueella töissä. Helsingin seudun tihein alue on Helsingin keskusta.

Suomen metropolialueen julkinen liikenne

Helsingin seudulla sijaitsee Suomen päälentoasema Helsinki-Vantaa, ja se sijaitsee Vantaalla. Helsinki-Vantaa on Pohjois-Euroopan johtava kaukoliikenneasema Aasian ja Euroopan välisessä liikenteessä. Helsingin seudun joukkoliikennettä hoitaa Helsingin seudun liikenne eli HSL. Helsingissä onkin kattava julkinen bussi-, metro- ja raitioliikenne. Julkinen liikenne kulkee tiheästi, joten liikkuminen on helppoa jopa ilman omaa autoa.

Helsingin julkiseen liikenteeseen kuuluvat myös lähijunat, vesiliikenne, Suomenlinnan lautta ja kaupunkipyörät. Helsingin seudulla palvelee melko laaja raideliikenneverkosto, ja Helsingissä on myös 25 aseman metroverkko, jota on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa. Helsingissä ja Espoossa toimii myös kaupunkipyöräjärjestelmä, johon kuuluu noin 1 500 kaupunkipyörää ja yli sata pyöräasemaa. Pyörän saa käyttöönsä rekisteröitymällä palveluun. Pyörien käyttömaksut ovat melko edullisia.

Suomen metropolialueen kulttuuri

Metropolialueella on runsaasti kulttuurielämyksiä, kuten arkkitehtuuria ja museoita. Näistä ehkä jopa kuuluisin on Helsingin tuomiokirkko, joka on valtiollisten ja akateemisten juhlajumalanpalvelusten juhlapaikka. Helsingissä sijaitsee runsaasti arkkitehtuurin huippuja, esimerkiksi Suomenlinnan kaunis merilinnoitus, joka on Unescon maailmanperintökohde. Helsingin seudulla sijaitsee myös kuuluisia museoita, kuten nykytaiteenmuseo Kiasma. Kiasma on Suomen ja lähialueiden johtava nykytaiteen museo.

Helsingin empire-tyylinen keskusta on metropolin ydin. Helsingin seudulla sijaitsee useita taidemuseoita, osa Helsingin keskustassa. Ateneumin taidemuseo keskustassa on maan tunnetuin taidemuseo. Vuorollaan vaihtuvien näyttelyiden tähtinä ovat vierailleet esimerkiksi Pablo Picasso ja Tove Jansson. Helsingistä löytyy myös monia Alvar Aallon rakennuksia, kuten kulttuuritalo. Alvar Aalto on Suomen kansainvälisesti menestynein arkkitehti ja merkittävä nimi kansallisesti ja kansainvälisesti.

Suomen metropolialueen palvelut

Helsingin seudulla asuu neljännes koko maan väestöstä, joka tekee seudun maankäytöstä tiivistä. Tästä huolimatta Helsingin seudun tiiviin ydinalueen ympärillä on luonnonläheinen ympäristö. Seudulla onkin runsaasti virkistys- ja luontoalueita siitä huolimatta, että alue on suurkaupunkialue. Helsingin seudulla on myös merkittävä rooli koko maan työllisyydessä ja kansantaloudessa. Työssäkäynti on mittavaa seudun pääradan varren kunnissa.

Helsingin seudulla on hyvät koulutusmahdollisuudet. Viisi Suomen viidestätoista yliopistosta sijaitsee alueella, esimerkiksi Helsingin yliopisto. Helsingin yliopisto on Suomen vanhin ja suurin tiedekorkeakoulu. Helsingin yliopistossa opiskelee noin 35 000 opiskelijaa, ja siellä työskentelee lähes 4 000 opettajaa ja tutkijaa. Muita suuria opiskelukeskuksia ovat Metropolia Ammattikorkeakoulu sekä Haaga-Helia Ammattikorkeakoulu. Koulutusmahdollisuudet houkuttelevat opiskelijoita niin kotimaasta kuin ulkomailtakin.

Suomen metropolialueen tulevaisuus

Helsingin seutua on tarkoitus laajentaa tulevaisuudessa rautatieväylien avulla. Tällä laajentamisella halutaan vähentää tieliikenteen ympäristöhaittoja sekä estää kaupunkirakenteen hajoaminen sekä lievittää ruuhkia. Helsingin seutu on kasvava seutu ja on arvioitu, että Helsingin seudun asukasmäärä nousisi noin 1,6 miljoonaan asukkaaseen vuoteen 2030 mennessä. Tällä hetkellä Helsingin seudun metropolialueella asuu vähän alle 1,5 miljoonaa asukasta.

 

 

Leave a Comment